Dünyada Geri Dönüşüm ve Kağıt Geri Dönüşümü

Dünyada kağıt geri dönüşümü son yıllarda büyük değişimlere uğradı. İleri teknolojik cihazlar ve atık merkezleri sayesinde özellikle Avrupa’da kağıt geri dönüşümü devasa bir sektör haline geldi. Özellikle Çin, Avrupa’nın atıklarını ithal etmeyi durdurduktan sonra Avrupa’da yeni geri dönüşüm teknolojileri üzerine odaklanıldı.

Çin kısa süre önce, 1980'lerde yetersiz tedarik edilen hammaddeleri yaratmak için teşvik ettiği bir politika olarak, kendi tesislerinde işlemek üzere diğer ülkelerin atıklarını ithal etmeyi bıraktı. 2018 yılından başlayarak, plastik de dahil olmak üzere 24 çeşit atık türünü almayı durdurdu, bu da gelişmiş ülkelerin kendi atıklarını yönetmenin bir yolunu bulması gerektiği anlamına geliyor. Bu durum göz önüne alındığında, geri dönüşüme yatırım yapmak ve teşvik etmek, büyük hacimli atıklarla başa çıkma sorununu ele almak için en uygulanabilir ve sürdürülebilir çözümlerden biri gibi görünüyor.

Geri Dönüşüm Öncüleri

Geri dönüşüm alanında dünyaya Avrupa ülkeleri öncülük ediyor ve atık ve geri dönüşümün ayrılmasını teşvik etmek için politik teşviklerinin yanı sıra plastik poşetler ve pipetler gibi tek kullanımlık ürünleri caydıracak önlemleri ilk uygulayan Avrupa ülkeleri oldu. Bu bağlamda, Avrupa Birliği ülkeleri, 2020'de evsel atıkların yüzde 50'sini ve 2030'da yüzde 65'ini geri dönüştürme hedefini belirledi.

Avrupa'da Kağıt Geri Dönüşümü

2000 yılından bu yana, Avrupa kağıt değer zinciri, geri dönüşümü iyileştirme ve Avrupa'da kağıt geri dönüşümdeki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik çabaları artırma çabalarını iki yönlü hedefe adamıştır. 2016 yılında, yeni Avrupa Kağıt Geri Dönüşümü Bildirgesi'nin imzacıları, 2020 yılına kadar % 74 kağıt geri dönüşüm oranına ulaşma taahhütlerini açıkladılar.

2019 yılında Avrupa'da tüketilen tüm kağıt ve kartonların % 72'si geri dönüştürüldü. Geri dönüşüme yönelik kağıt toplama miktarı 2018 yılına göre % 2,5 azaldı ve 57,5 ​​milyon tona ulaştı. Kağıt ve karton tüketimi 2018'e göre daha güçlü bir şekilde azaldı ve 79,8 milyon tona düştü. Bu nedenle geri dönüşüm oranı 2018'de % 71,7'den 2019'da % 72'ye yükseldi. Bildirge'nin yayınlandığı 2015 yılına kıyasla, toplanan ve geri dönüştürülen kağıt ve karton miktarı 1,6 milyon ton azaldı.

Avrupa'da kağıt endüstrisi, geri dönüşüm için kağıt kullanımı konusunda sabit kaldı. Bu düşüş, Çin hükümetinin 2020 yılına kadar diğer ülkelerden gelen ikincil hammaddelere olan bağımlılığını azaltma kararı doğrultusunda Çin'in geri dönüşüm için kağıt talebinin daha da azalmasıyla açıklanabilir. Çin, ayrıca geri dönüşümde ithal kağıt için katı kalite gereklilikleri getirmiştir. Sonuç olarak, uzun yıllardır ilk kez, Çin geri dönüşüm için Avrupa kağıtlarının ilk ihracat hedefi değildir. 

Türkiye ve Tayland gibi diğer ülkeler de geri dönüşüm için Avrupa kağıt ithalatını artırdı ancak Avrupa dışında geri dönüşüm için toplam net kağıt ihracatı % 16,2 daraldı. 2020 yılına kadar % 74 geri dönüşüm oranına ulaşılıp ulaşılamayacağı, Covid-19 salgını ve genel ekonomik krizden etkilenecek olan kağıt ve karton tüketiminin gelişimine bağlı olacak. Yeni geri dönüşüm kapasiteleri inşa ediliyor, ancak Covid-19'un ekonomik sonuçları nedeniyle hepsi faaliyete geçmeyecek.

Kağıt tüketim alışkanlıklarındaki yapısal değişim 2019'da da devam etti. 2019'da gazete kağıdı tüketimindeki düşüş % 6,5 oranında hızlanırken, en çok geri dönüştürülen diğer kağıt ürünü olan kılıf malzemesi tüketimi ise yalnızca % 0,6 azaldı. 

Bölgesel düzeyde, geri dönüşüm oranı% 60'ın altında olan ülke sayısı 2018'de 7 iken 2019'da 8'e yükseldi. 2018'de 14 olan geri dönüşüm oranlarını geçen yıl % 70'i aşan ülke sayısı 15'e yükseldi. 

Uluslararası düzeyde, Avrupa kağıt geri dönüşümünde dünya şampiyonu olmaya devam ediyor ve ardından Kuzey Amerika geliyor. Diğer dünya bölgelerinin kağıt geri dönüşüm oranları iyileşiyor. Avrupa'da kağıt elyafı ortalama 3,6 kez kullanılırken dünya ortalaması 2,4 kez kullanılmaktadır. AB, belediye ve ambalaj atıklarının geri dönüşümü için hedeflerini artırdı. İşleyen kağıt geri dönüşüm zincirinin, bu hedeflere ulaşmak için temel bir itici güç olduğu açıktır. 4

Amerika’da Geri Dönüşüm

Her yıl yaklaşık 87 milyon ton atığı geri dönüştüren çoğu Amerikalı, büyük olasılıkla bu özel mavi kutulara atılan plastik ve kağıt atıkların otomatik olarak çevre dostu bir ürün haline geldiğini düşünüyor. Ama böyle çalışmıyor. Geri dönüşüm her şeyden önce bir iştir.

Geri dönüştürülmüş mallar, eyaletin atık yönetimi şirketi tarafından alındığında, her şeyin ayrıldığı ve malzemeye bağlı olarak işlendiği başka bir tesise gönderilmek üzere paketlendiği bir Malzeme Geri Kazanım Tesisine götürülür.

Örneğin, kağıt, yeniden kullanılmak üzere hamur haline getirildiği bir fabrikada işlenir. Ancak geri dönüştürülebilir malzemenin doğru ayıklama merkezine ulaşması için önce birinin onu satın alması gerekir.

Geri dönüşüm, son 40 yıldır işe yaradı çünkü geri dönüştürülmüş atık değerliydi ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde yüksek talep görüyordu. Amerika Birleşik Devletleri tarihsel olarak geri dönüştürülmüş mallarının çoğunu Çin'e satmıştır. Ancak Çin hükümetinin ithal edilen geri dönüştürülebilir maddeler üzerindeki yeni kısıtlamaları, malzemelerin çok, çok az kirlenmesini ya da kağıt durumunda, kıyılarına ulaşmadan önce kağıt hamuruna dönüştürülmesini talep etti.

Amerika'daki kirlilik seviyeleri şu anda yüzde 25'te. Bu da Atık Yönetimine göre bir geri dönüşüm kutusundaki her dört unsurdan birinin çöp kutusuna atılması gerektiği anlamına geliyor. Ancak Çin, kirlilik seviyelerinin yüzde 0,3'e düşmesini istiyor. Bu da ithal geri dönüştürülebilir malzemeleri kabul etmeyeceğiz anlamına geliyor.

Birçok Malzeme Geri Kazanım Tesisi, özellikle geri dönüşüm politikalarına çok fazla önem vermeyen eyaletlerde, kar kaybetmeye devam ettikçe zor bir kararla karşı karşıya kalacak. Sürdürülebilir bir çözüm bulamazlarsa, Amerika Birleşik Devletleri'nin geniş kesimlerinde geri dönüşüm sona erebilir.

ABD'de geri dönüşüm konusunda halkın kafa karışıklığı nedeniyle geri dönüşüm bir kriz içinde. ABD geri dönüşüm seviyeleri şu anda % 21.4'tür. ABD geri dönüşüm seviyeleri % 75'e ulaştığında, ABD'de 1,5 milyon yeni iş yaratacak. Üreticiler bu malzemelerin üretimlerinde yeniden kullanılmasını gerçekten istiyorlar ancak insanlar doğru şekilde geri dönüştürmezlerse malzemeleri yeniden kullanamıyorlar.

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, toplumun doğru şekilde geri dönüştürmeye başlamasına ve bu nedenle geri dönüşümün gelişmeye başlamasına yardımcı olan bir numaralı çözümdür.

Yorum yaz

Aşağıdaki 'Yorumu Yayınla' düğmesine bastıktan sonra yorumunuz admin onayına gönderilecektir. Bu önlemi spam, küfür, kaba dil, hakaret içeren yorumları engellemek için aldık.