Geri Dönüşüm Nedir?
Geri dönüşüm, dünyamızdaki sınırlı kaynakları kullanmanın en akıllıca yoludur. Geri dönüşüm sayesinde, dünyamızda, her yıl milyonlarca ürün yeniden kullanılabilir. Böylece hem çevre kirliliği en aza indirilmiş olur hem de dünyadaki sınırlı kaynaklar en verimli ve efektif şekilde kullanılmış olur.
Haypak olarak geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu yüzden geri dönüşüm ile ilgili araştırmaların ve istatistiklerin yer aldığı bir yazı dizisine başlıyoruz. Yazı dizisinin ilk bölümünde geri dönüşüm konusu üzerine temel bilgiler vereceğiz.
Geri Dönüşüm Ne Demek?
Geri dönüşüm, genel olarak çöp olarak atılacak materyallerin parçalanması ve bu parçalanan materyallerin başka ürünlere dönüştürülerek tekrar kullanılması sürecidir. Geri dönüşümün pek çok açıdan faydası vardır. Şu anda üretilen teknolojik cihazlar sayesinde, gezegenimizi çöplerden ve atıklardan temizleyebiliriz.
Geri dönüşüm, çevre kirliliği olgusunu tamamen bitirebilir. Atık azaltımını azaltmak, daha temiz bir çevrede yaşama imkanımız olur. Geri dönüşüm yalnızca gezegenimiz için değil ekonomimiz için de önemlidir. Ekonomik kaynakları da verimli kullanmak açısından geri dönüşüm dikkate değerdir.
Geri dönüşüm, maddelerin ve kaynakların israfını önler. Ayrıca hava kirliliğini, su kirliliğini, enerji israfını ve çevre kirliliğini önleyen bir sistemdir.
Geri Dönüşüm Neden Önemlidir?
Geri dönüşüm, gezegenimize, ekonomimize ve bireysel olarak insanlar için oldukça önemlidir. Çevre kirliliğini ve atık üretimini önleyen geri dönüşüm sistemi, doğayı ve insan sağlığını korur.
Kentlerdeki çevresel atık alanları, insan sağlığı ve çevre sağlığı için büyük riskler taşır. Bu tür çevresel atık alanları sera gazı üretir. Bu da hava kirliliğine neden olur. Üstelik çevresel atıklar, dünyadaki temiz su kaynaklarının kirlenmesine sebep olur.
Geri dönüşüm, madencilik, taş ocaklarından çıkan maddeler ve tomruk üretimi gibi hammaddelerin çıkarılması ve işlenmesi ihtiyacını azalttığı için hava ve su kirliliğini de azaltır.
Bunun yanı sıra geri dönüşüm, yeni hammadde üretme ve işleme süreçlerinde maliyet azaltılmasını sağlar. Özellikle büyük şirketler ve büyük işletmeler için uygun maliyetli üretim yapmak oldukça avantajlıdır.
Geri dönüşüm, doğal kaynakların kullanımını azalttığı için ormanlar, mineral kaynaklar, bitkiler ve doğal kaynak suları tüketilmemiş olur. Bu şekilde gelecek nesillere çok daha iyi bir gezegen bırakmış oluruz.
Üstelik geri dönüşüm yapan markaların, tüketiciler açısından algısı da oldukça iyi olur ve bu markaların prestiji artar. Atıkları ve çöpleri bertaraf etmekten çok daha az maliyetli olan geri dönüşüm işlemi, her açıdan markaların kazanmasına yardımcı olur.
Hangi Maddeler Geri Dönüştürülebilir?
Günümüzde pek çok farklı materyal geri dönüştürülebilir. Günlük yaşamda hangi materyallerin dönüştürüldüğünün farkında olursanız çok daha temiz bir çevreye katkıda bulunmuş olursunuz.
Günlük yaşamda kullanılan metal maddeler geri dönüştürülebilirdir. Sıfırdan bir metal madde üretmek yerine, geri dönüştürülmüş bir metalden madde üretmek yüzde % 70’ten fazla enerji tasarrufu sağlar.
Alüminyum folyo genel olarak geri dönüştürülebilir bir maddedir. Folyoyu erittikten sonra, farklı folyo öğeleri üretilebilir.
Alüminyum kutular, çelik kutular ve teneke kutuları özellikle içeceklerde ve kahvelerde çok sık kullanılır. Alüminyum kutular da çok rahat bir şekilde geri dönüştürülebilir.
Kağıt ve karton ürünleri en önemli geri dönüştürülebilir maddeler arasında yer alır. Kağıt neredeyse sonsuza dek geri dönüştürülebilen maddelerdir.
Cam şişeler ve cam kavanozlar da geri dönüştürülebilen maddeler arasında yer alır. Fakat cam şişeler ve cam kavanozların geri dönüştürülmesi diğer materyallere göre daha zordur.
Bunun dışında plastik su şişeleri, içecek şişeleri ve plastik tabak ile plastik bardak gibi malzemeler de geri dönüştürülebilir.
Bilgisayarlar, piller, cep telefonları, televizyonlar, elektronik ev aletleri ve stereolar gibi elektronik malzemeler de geri dönüştürülebilir.
Son olarak beton, çelik ve tuğla gibi inşaat malzemeleri de geri dönüştürülebilir özelliklere sahiptir.
Geri Dönüşüm Kutusu Nedir?
Geri dönüşüm kutusu, atıklarınızı metal, plastik, kağıt ve cam olmak üzere ayrıştırmanızı sağlar. Evlerde, sokaklarda ve caddelerde kullanılan geri dönüşüm kutuları, oldukça dayanıklı ve sağlamdır.
Geri dönüşüm yaparken teneke kutuları, plastik maddeleri ve karton kutuları düzleştirin ve kağıdı katlayın. Bu şekilde çöp kutunuzda minimum yer kaplar. Yalnızca mutfakta atık oluşmaz. Banyonuzdaki şampuan, duş jeli, losyon, krem ve serum şişelerini de geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz.
Plastik poşetler, gübre poşetleri, streç film, plastik ambalajlar, balonlu ambalajlar, sert plastik ürünler, teneke maddeler, küller, elektrikli süpürge torbaları ve içindekiler, kereste, kaya ve çakıllar, giysiler, meyve ve sebzeler, ayakkabılar, giysiler, kişisel bakım ürünleri, sigara izmaritleri, tıbbi atıklar ve hayvansal atıklar geri dönüşüm kutusuna girmez.
Geri Dönüşüm Örnekleri
Evde farklı materyalleri geri dönüştürerek kullanışlı ve faydalı ürünler ortaya çıkarabilirsiniz. Çevre dostu ve doğa dostu bir yaşam stili benimsiyorsanız, bu yaratıcılığınızı geliştireceğiniz önerilerimizi uygulayabilirsiniz.
Plastik Şişelerden Kalemlik Yapın
Plastik şişeleri ortasından ikiye kestikten sonra onları süsleyerek, çocuklarınız için kalemlik yapabilirsiniz. Plastik şişenin etrafını renkli kağıtlar, stickerlar ve simli kalemler ile süsleyebilirsiniz.
Kahve Kutularını Depolama Aracı Olarak Kullanın
Boş kahve kutuları ve boş çay kutuları oldukça işlevseldir. Bu kutuların içine atıştırmalıkları, şekerleri, çikolataları, baharatları hatta bakliyatları bile yerleştirebilirsiniz. Böylece ekstra saklama kapları almanıza gerek kalmaz.
Plastik Şişelerden Saksı Yapın
Plastik şişeleri, iç mekanlar için dekoratif saksılara dönüştürebilirsiniz. 2 litrelik bir plastik şişenin alttaki üçte bir kısmını maket bıçağıyla kesin. Bu şişeyi en sevdiğiniz renge boyayın. İsterseniz saksıyı daha da sevimli hale getirmek için üzerine renkli boyalarla resim yapabilirsiniz. Ardından yeni saksınızın içini toprakla doldurun ve harika bitkileri yetiştirmeye başlayın. Aynı uygulamayı boş süt kutusuyla da yapabilirsiniz.
Çamaşır Deterjan Kutularından Çiçek Sulama Kabı Yapın
Boş çamaşır deterjanı kutusunun kapağına birkaç delik açın ve kutunun içine su doldurun. Bu şekilde çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.
Geri Dönüşüm Fikirleri
Çocuklarınızla birlikte geri dönüşüm fikirlerini uygulayarak, onlara çevreyi koruma bilincini aşılayabilir, hayal gücünü geliştirebilir ve birlikte eğlenebilirsiniz.
Şaşal Şişelerini Çöp Kutularına Dönüştürün
Beş litrelik şu şişeleri olan şaşalların üst kısmını kesin. İsterseniz kestiğiniz su şişesinin etrafını renkli kağıtlar ile kaplayabilirsiniz. Ardından şişenin üzerine anlaşılır olması için ‘çöp kutusu’ ibaresi ekleyebilirsiniz.
Plastik Şişe Kapaklarını Harika Bir Lambaya Dönüştürün
Plastik şişeleri kullanabileceğiniz gibi şişe kapaklarını da dönüştürebilirsiniz. Şişe kapaklarını beyaza ya da istediğiniz renge boyayın. Şişe kapaklarının iki yanına simetrik olarak delik açın ve dayanıklı bir ipe geçirin. Her ipe farklı sayılarda kapak dizebilirsiniz. Ardından tüm bu ipleri, metal bir çembere sabitleyin ve lambanın üzerine geçirin. Oldukça şık bir avizeniz olacak.
Şampuan Kutularından Oyuncak Yapın
Çocuklarınızla eğlenmek istiyorsanız onlara oyuncak yapabilirsiniz. Bunun için boş şampuan kutularını renkli kağıtlar ile kaplayın. Şampuan şişesinin alt kısmına dikey olarak birkaç santim kesik atın. Oyuncak uçak yapmak için kartondan bir uçak kanadı kesin ve şişenin kesik kısmına yapıştırın. Ardından uçağı yapmak için şampuan şişesinin yan kısımlarına iki tane daha kanat karton kesin ve kutunun iki yanına yapıştırın. Oyuncak uçaklarınız, çocuklarınızı çok sevindirecek.
Plastik Şişelerden Duvar Saksıları Yapın
Bir litrelik plastik şişelerin tam ortasından yatay olarak bir maket bıçağıyla dikdörtgen şeklinde kesin. Bir litrelik plastik şişelerinin alt ve üst kısmından delik açın. Çok dayanıklı ipleri şişelerin iç kısmından geçirin. Sabitlemek için şişenin alt ve üst kısımlarından düğüm atın. Bu şekilde şişeleri yatay bir şekilde iplere dizin. Ardından yatay olarak konumladığınız şişelerin içini toprakla doldurun ve bitkilerinizi dikin. Bu düzeneği balkon duvarınıza sabitleyin. Böylece harika bir bahçe yaratmış olacaksınız.
Tuvalet Kağıtlarını Kuş Yemliğine Dönüştürün
Bitmiş bir tuvalet kağıdı rulosunun üst yüzeyini bir bıçak yardımıyla fıstık ezmesi ya da balla kaplayın. Bir tepsiye kuş yemlerini alın ve ruloyu tepsiye alın ve yuvarlayın. Böylece rulo tamamen kuş yemiyle kaplanmış olacak. Ardından rulonun içindeki boşluktan bir ip geçirin ve bir ağaç dalına iple asın. Böylece doğadaki kuşları besleyebilirsiniz.
Kumaş Artıklarından Battaniye Yapın
Kumaşlar, kentsel atıkların büyük bir kısmını oluşturuyor. Bu yüzden birbiriyle uyumlu kumaş atıklarından patchwork battaniyeler dikebilirsiniz. Bu battaniyeleri evinizde kullanabilirsiniz ya da sevdiklerinize hediye verebilirsiniz.
Geri Dönüşüm Atölyesi Nedir?
Geri dönüşüm atölyeleri, son yıllarda popüler hale gelmeye başladı. Muazzam seviyelere ulaşan çevre kirliliği, küresel ısınma ve yavaş yavaş tükenen doğal kaynaklar nedeniyle insanlar daha çevre dostu bir yaşam tarzı benimsemeye başladı. Ülkemizde de geri dönüşüm atölyeleri oldukça yaygınlaşmaya başladı. İstanbul’da bulunan İstaç geri dönüşüm atölyeleri genel olarak sempozyum, tanıtım günleri, etkinlikler ve fuarlardan sonra ortaya çıkan atıkları değerlendiriyor. Bu tür etkinliklerden sonra toplanan metal, ahşap, plastik atıklarla pek çok farklı ürün tasarlanıyor. Bu tür malzemelerden çocuk oyun parkı malzemeleri, kedi, köpek ve kuş evleri, sıfır atık kutuları, ofis mobilyaları masa, koltuk, sandalye, dolap ve raflar üretiliyor.
Geri Dönüşüm Alanındaki Teknolojik Gelişmeler Nelerdir?
Teknoloji, son yıllarda sürekli gelişiyor ancak atık yönetimi sektörü için teknolojiye ve atık yönetimi içindeki potansiyel kullanımlarına ne yazık ki aynı hızda gelişmiyor. Sektörün önde gelen isimler atık yönetimi dünyasında devrim yaratmak ve onu dijital çağa kabul etmek için çeşitli teknolojiler, yöntemler ve uygulamalar geliştirdiği için bu, önümüzdeki gelecekte şansa bağlıdır. Geri dönüşümden gıda atıklarına, bilimden akıllı telefonlara, atık yönetimi sürecini destekleyen çeşitli yeni teknolojileri keşfedin.
Anaerobik çürüme
Dünya genelinde uğraştığımız iki ana sorun var: atık ve yakıt. Düzenli depolama alanları bizi sonsuza kadar ayakta tutamaz ve sera gazları ile ilgili endişeler, her iki soruna da çözüm ihtiyacını artırdı. Anaerobik sindirimle, her iki soru için de bir teknoloji geliştirildi.
Süreç, atık maddenin oksijensiz bir ortamda mikroorganizmalar tarafından parçalandığını görüyor. Arta kalan kalıntılar gübre olarak kullanılabilir ve ürettiği gaz enerji için kullanılır. Süreç, organik atıklardan kompost oluşturmak için kullanılan önceki yöntemlere göre bir iyileştirmedir. Aslında, atık yönetimi dünyası, süreci son yıllarda atık yönetimi sektörü tarafından geliştirilen potansiyel olarak en iyi teknoloji olarak öne sürüyor.
Süreç, organik atıklarla başa çıkma ve aynı zamanda gaz bazlı enerji sağlama potansiyeline sahiptir. Ayrıca, insanlar her zaman organik atık oluşturacağından, anaerobik çürümenin yarattığı enerji yenilenebilir enerji olarak sınıflandırılır.
Bunun dezavantajı, teknolojinin çalıştırılmasının ucuz olmamasıdır. Anaerobik çürütmenin ticari ölçekte çalışması için, büyük tanklara yatırım yapılması gerekir.
Enzim bazlı teknolojiler
Bu süreç, anaerobik çürümeye benzer. Yemeklik yağı biyodizele dönüştürmek için enzimler kullanır. İşlem, düşük dereceli yağları biyodizele dönüştürebilir ve bu da biyodizel üreticileri için hammadde maliyetlerini düşürür.
Bu teknoloji, kullanılmış kızartma yağını hammaddeye dönüştürmenin yanı sıra biyodizel tesislerinde kullanılan en tehlikeli kimyasallardan biri olan sodyum metoksit ihtiyacını da etkisiz hale getiriyor. Bu tür tehlikeli maddelerin uzaklaştırılması hem insan hem de çevre güvenliği için bir faydadır.
Otomatik atık toplama sistemleri
Esasen, otomatik atık toplama sistemleri bir atık toplama merkezine bağlayan bir yeraltı tüp ağından ibarettir. İnsanlar genel atıklar, organik atıklar ve kağıt atıklar için bir çöp kutusuna sahip olacak ve çöplerini ve geri dönüşümlerini bugün standart olduğu gibi ayırırlar. Çöp kutuları belirli bir limite ulaştığında, alt kısım, atıkları vakum tüpleri aracılığıyla boşaltmak için açılır. Böylece kutuları dışarı atmaya gerek kalmaz.
Aplikasyonlar
Aplikasyon kültürünün yükselmesiyle birlikte atık yönetimi şirketleri, işletmelerin ve sakinlerin atıklarını daha verimli ve çevre dostu bir şekilde ele almalarına yardımcı olmak için yeni uygulamalar geliştirmeye başladı.
Kağıt Geri Dönüşümü Nedir?
Kağıtlar, gündelik hayatımızın her yerinde var. Gazeteler, dergiler, defterler, kitaplar, tuvalet kağıtları, kağıt havlular, ambalajlar ve dekoratif objeler kağıtlarda yapılır. Fark etmesek de günlük hayatta muazzam şekilde kağıt tüketiyoruz. Kağıt tüketimi ve kağıt geri dönüşümü konusunda bilinçli olmak dünyaya karşı en önemli sorumluluğumuzdur.
Peki, kağıt geri dönüşümü hakkında bilgi edinmek ister misiniz? Bunu hallettik. Kağıt geri dönüşümünün ne olduğunu size anlatacağız. Daha sonra kağıt dönüşümünün inanılmaz faydalarından bahsedeceğiz.
Kağıt geri dönüşümü, atık kağıdın yeniden kullanılmak üzere yeniden işlenmesi sürecini ifade eder. Kağıt geri dönüşümü, kullanılmış kağıdı yeniden işlemektir. Amaç, yeni ve kullanılabilir kağıt yapmaktır. Atık kağıtlar, kağıt fabrikası atıkları, atılan kağıt malzemeler ve tüketici kullanımından sonra atılan atık kağıt malzemelerinden elde edilir. Geri dönüştürülen yaygın olarak bilinen kağıtların örnekleri eski gazete ve dergilerdir.
Diğer kağıt türleri arasında oluklu mukavva ve ambalaj kağıtları gibi diğer formlar genellikle işlemden önce geri dönüşüm uygunluğu açısından kontrol edilir. Kağıtlar atık lokasyonlarından toplanarak kağıt geri dönüşüm tesislerine gönderilir.
Genellikle bu kullanılmış kağıtlar günlük olarak kullandığınız kağıt parçalarından gelir. Öyleyse, okumayı bitirdiğiniz tüm o dergiler kağıt geri dönüşümüne girer. Ya da beş yıl önceki artık kullanılmayan ajandalar, uygun hurdalardır.
Genel olarak, geri dönüştürmezseniz, bu kağıtlar yalnızca yığınlar halinde birikir. Daha da kötüsü, etrafınızdaki çöpü doldururlar ve size ve çevrenize rahatsızlık verebilirler. Örneğin metan ve karbondioksit gibi zehirli gazlar yayarak hava kalitenizi düşürür.
Kağıt geri dönüştürme etkinliği okulda, kolejde, evde, ofiste ve yerel topluluklarda başlayabilir. Geri dönüşüm sürecine başlamadan önce hangi ürünlerin geri dönüştürülebileceğini ve bunları geri dönüşüme nasıl uygun şekilde hazırlanacağını hepimiz anlamalıyız.
Kağıt Geri Dönüşümü Faydaları
Artık kağıt geri dönüşümünü bildiğinize göre, ne kazanacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Gerçek şu ki, kağıt geri dönüşümünün çeşitli faydaları var. Evet, süreç stresli görünüyor. Ama bir kez bittiğinde, bazı faydalar elde edersiniz ve dahası, dünyaya fayda sağlayabilirsiniz.
Enerji Tasarrufu Sağlar
Sıfırdan kağıt üretim süreci çok fazla enerji tüketir. Ancak, kağıt geri dönüşümü söz konusu olduğunda durum böyle değildir. Aslında, kağıt geri dönüşümü yaklaşık % 70 enerji tasarrufu yapmanızı sağlar. Öyleyse, neden geri dönüştürmeniz gerektiğini hala merak ediyorsanız, bu basittir. Daha az enerji tüketimi için kağıtları dönüştürmeniz gerekir.
Çevre Kirliliğini Azaltır
Herhangi bir şey varsa, kağıt geri dönüşümünün mükemmel olduğunu bilmelisiniz çünkü çevre dostu bir seçenektir. Kağıdı geri dönüştürmeye karar verdiğinizde, kağıtları atmaktan kaçınırsınız.
Genellikle, kağıt attığınızda, bunlar çöplüklere dönüşür. Buna karşılık, bu çöplükler çeşitli toksik gazların üretilmesiyle havayı kirletiyor. Geri dönüştürmeye karar vererek dünyayı çöplük kirliliğinden kurtarırsınız.
Sera Emisyonlarını Azaltır
Daha da fazlası, geri dönüşüm yaptığınızda başka bir kirlilik türü olan sera emisyonlarını azaltırsınız. Bunun nedeni, kağıt üretimine önemli miktarda enerji gitmesidir. Üstelik bu süreç, sera gazı emisyonlarını artırmaya eğilimlidir. Öte yandan, geri dönüşüm daha az enerji harcar. Bu da atmosferde daha az metan ve karbondioksit olmasını sağlar. Dahası, bunun size fayda sağlamayacağını düşünüyorsanız, daha iyi nefes almanızı sağladığını bilmelisiniz.
Ağaçları Korur ve Ormanları Azaltır
Kabul ettiğimiz şey kağıt yapmak için ağaçların kesilmesi kaçınılmazdır. Kağıt üretmek için her yıl yüz binlerce yeni ağaç kesime götürülüyor.
Geri dönüşüm bunu önemli ölçüde azaltabilir. Şirketlerin daha önce sürekli olarak kesilen ağaçları kullanmasına izin verir. Bu sayede, ormanı ziyaret etmek ve testereleri tekrar çalıştırmak için daha az nedenleri olacak.
Sizin için ekosistemin daha iyi durumda olduğunu bilerek daha iyi uyuyabilirsiniz. Onun dışında çevre kirliliğinin etkilerinden korunursunuz.
Maliyet Tasarrufu Sağlar
Ağaç kesme işleminin tamamı kağıt üreticileri için çoğunlukla sıkıcıdır. İşin içinde yüksek makine maliyeti var. İşgücünün maliyeti bile var. Geri dönüşüm ile bunu önleyebilir ve maliyetten tasarruf edebilirler. Ayrıca bildiğiniz gibi geri dönüşüm daha az enerji tüketir. Güç ise maliyet gerektirdiğinden, daha az enerji daha az maliyet demektir. Yine sorarsanız, tüketici olarak bunun faydası nedir? Bu, kağıdı daha ucuza almanızı sağlar. Harika, değil mi?
İş Yaratır ve Ekonomiyi İyileştirir
Kağıt geri dönüşümü sayesinde insanlar için daha fazla iş yaratılır. İstihdam yaratma yoluyla, imalat sektörü ve ekonomi büyük bir gelişme yaşar. Buna karşılık, çeşitli diğer endüstrilerde büyüme meydana gelir.
Yaşam Standardını İyileştirir
Geri dönüştürülmüş kağıt kullanımdayken, çöplüklerin kokusu veya su kirliliği konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Bunun nedeni, kağıt geri dönüşümünün gaz emisyonunu yaklaşık % 74 oranında azaltmaya yardımcı olmasıdır. Ayrıca suyu kirleten emisyonları yaklaşık % 35 oranında önler. Buna karşılık, daha sağlıklı yaşarsınız.
Türkiye’de Geri Dönüşüm
Dünya Vahşi Yaşam Fonu'nun (WWF) 2019 raporuna göre, Akdeniz’de 247 milyar plastik parçası bulunuyor ve her dakika Akdeniz’e 33.800 plastik şişe eşdeğeri ekleniyor. Dünya Vahşi Yaşam Fonu'na (WWF) göre Akdeniz’in en kirli kıyılara sahip olduğunu ortaya koydu. Yine aynı rapora göre, Akdeniz’e karışan plastik atıkların yaklaşık % 20’sinden Türkiye sorumludur.
Türkiye henüz geri dönüşüm konusunda, gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşamasa da çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. İstatistiki verilere göre Türkiye’de 2018 yılında 66.478 tesiste toplam 1.513.624 tehlikeli[1] ve 15.068.633 ton tehlikesiz[2] atık toplandı. Toplanan tehlikeli atıkların % 84,99’u atık işleme tesislerinde geri dönüştürüldü. Toplanan tehlikeli atıkların % 13,26’sı ise bertaraf edildi. Tehlikesiz atıkların % 64,70’i geri dönüştürüldü, % 21,31’i ise bertaraf edildi.
En fazla tehlikeli atık, tüm iller içinde İstanbul’da geri dönüştürüldü. 2018 yılında, İstanbul’da 185.892 ton tehlikeli atık geri dönüştürüldü. Tunceli’de ise 92 tonla en az tehlikeli atık geri dönüştürüldü.
İstanbul'daki Belediyelerin Geri Dönüşüm Projeleri
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Geri Dönüşümde Kazan-Kazan Dönemi projesi, ülkemizde başlatılan en büyük geri dönüşüm projelerinden birisidir. Bu projeye göre, geri dönüşüm konteynırlarına atıkları biriktiren ve atık kazandıran vatandaşlar, İstanbulkart’larına atıkların değeri kadar para yüklenecek. Bu projeyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’da artan plastik atıklara çevre dostu bir çözüm getiriyor.
İstanbul’un farklı bölgelerine yerleştirilen Akıllı Geri Dönüşüm Konteynırları, ilk başta metro istasyonlarına ve pilot okullarına yerleştirilecek. En çok atık toplayan ve sürekli atıklarını Akıllı Geri Dönüşüm Konteynırlarına atan vatandaşlar, İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan ücretsiz tiyatro bileti alabilecek ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nden indirimli yemek yeme imkanları olacak.
Kaynaklar:
Etiketler: